Futurystyczny parking w Chinach wygląda jak dzieło sztuki

Parking ma powierzchnię niemal 31 tys. metrów kwadratowych
Parking ma powierzchnię niemal 31 tys. metrów kwadratowych
Źródło zdjęć: © danielstatham.com | RAWVISION studio

04.08.2023 16:26, aktual.: 05.08.2023 09:07

Firma architektoniczna Daniel Statham Studio zaprojektowała parking w centrum Hangzhou w Chinach, gdzie samochody są układane za pomocą w pełni zautomatyzowanego systemu wind. Trzeba przyznać, że budowla wygląda dość osobliwie.

Budynek o nazwie Future Car Park znajduje się w centralnej dzielnicy biznesowej miasta i może pomieścić 500 samochodów. Parking składa się z szeregu owalnych wież przypominających drzewa, które rosną w górę i rozszerzają w połączony dach.

  • Future Car Park w Hangzhou
  • Future Car Park w Hangzhou
  • Parking ma powierzchnię niemal 31 tys. metrów kwadratowych
  • Future Car Park w Hangzhou
[1/4] Future Car Park w HangzhouŹródło zdjęć: © danielstatham.com | RAWVISION studio

Trzy wieże pośrodku parkingu przyszłości służą do ustawiania samochodów, podczas gdy trzy inne transportują gości z poziomu gruntu na dach za pomocą wewnętrznego systemu wind. W rogach znajdują się natomiast wyjścia ewakuacyjne.

Watch cars being elevated through an automated parking lot in Hangzhou

Parking wyposażony jest w zaawansowany, zautomatyzowany system parkowania. Kierowcy wjeżdżają do budynku na poziomie piwnicy, gdzie zostawiają swoje samochody. Te następnie są przemieszczane do niższych stref parkingowych w podziemiach lub układane windami w wieżach. Wyznaczone miejsce parkingowe jest wybierane dla każdego samochodu przez automatyczny system parkowania na podstawie czasu postoju ustawionego przez właściciela samochodu.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (4)