Czy można jechać na działkę? Związek zabrał głos w sprawie

Czy można jechać na działkę? Związek zabrał głos w sprawie

Zabroniono osobom trzecim przebywania na terenach ogródków, przynajmniej do czasu ustabilizowania sytuacji.
Źródło zdjęć: © Piotr Molecki // Eastnews
Mateusz Lubczański
12.04.2020 15:08, aktualizacja: 22.03.2023 11:55

Krajowy zarząd Polskiego Związku Działkowców prosi o ograniczenie wizyt na terenach rekreacyjnych, ale nie zabrania podróżowania do ogródków. W niektórych przypadkach wizyta na działce może – według organizacji - zaspokajać niezbędne potrzeby.

"Mając na uwadze sygnały o próbach nakładania na działkowców mandatów w związku z pobytem na działce, jak również z powodu przemieszczania się w celu dotarcia na działkę w ROD, Polski Związek Działkowców wskazuje, że powyższe działania budzą poważne wątpliwości” – czytamy w komunikacie Polskiego Związku Działkowców. Zakaz poruszania się nie obowiązuje w trzech przypadkach – gdy jedziemy do pracy, pomagamy komuś choremu (lub zwalczamy epidemię) oraz gdy realizujemy niezbędne potrzeby życia codziennego.

Ten ostatni punkt budzi spore zainteresowanie i może być szeroko interpretowany. "Niewątpliwie w określonych stanach faktycznych wyjazd na działkę w ROD może być zaliczany do kategorii przemieszczania się w celu zaspokojenia niezbędnych potrzeb związanych z bieżącymi sprawami życia codziennego” – stwierdza zarząd związku.

Interpretacja sytuacji i przepisów należy oczywiście do policjanta, ale należy pamiętać, że lepiej wstrzymać się z wycieczkami czy też innymi czynnościami niecierpiącymi zwłoki. Funkcjonariusze wystawili przecież mandaty kierowcom, którzy w wolny dzień udali się na myjnię. Policja sugeruje również by wstrzymać się z wymianą opon na letnie, jeśli nie jest to absolutnie konieczne. Najlepiej zostać w domu.

Źródło artykułu:WP Autokult
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (12)